WikiWoordenboek:Welkom

Uit WikiWoordenboek

Hartelijk welkom op WikiWoordenboek!

WikiWoordenboek is gestart op 1 mei 2004 als het Nederlandstalige deel van Wiktionary, een gemeenschapsproject met als doel om op het web in elke taal een compleet woordenboek met woorden uit alle talen te creëren. WikiWoordenboek is gratis te gebruiken om informatie te zoeken én om informatie toe te voegen. Momenteel zijn er 898.695 artikelen. Om mee te helpen artikelen te schrijven, te corrigeren en uit te breiden, is geen aanmelding nodig. U kunt meteen aan de slag!.

Enkele tips[bewerken]

Als een woord rood is en onderstreept wordt als u het aanwijst, is dat een uitnodiging om een nieuwe pagina te maken over dit woord. Indien u iets te vertellen heeft over het woord of de uitdrukking met zo'n rode verwijzing, klik dan op de rode tekst en beschrijf het lemma.

Drie belangrijkste spelregels[bewerken]

  • Gebruik correct Nederlands voor de omschrijvingen. WikiWoordenboek bestaat ook in het Fries, Limburgs, Nedersaksisch en Afrikaans: als u woorden in die talen wil omschrijven kunt u daar terecht. Aan de andere kant: het Nederlands is een officiële taal in Nederland, België, Suriname, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten en dit WikiWoordenboek is er voor al die gebieden.
  • Probeer neutraal te zijn: de beschrijvingen horen geen reclame, discriminatie of schuttingtaal te bevatten.
  • Gebruik of maak uw eigen werk. Het gebruik van kopieën van andere sites zonder hun toestemming kan u en WikiWoordenboek in ernstige juridische problemen brengen. Op vertalingen van en naar losse woorden geldt geen auteursrecht. Op definities en omschrijvingen van woorden wel. Neem die dus nooit zomaar over over uit een woordenboek. Ook op de verzameling vertalingen en op de voorbeelden kan auteursrecht bestaan. Wees dus creatief en verzin eigen voorbeelden. Al met al: het is prima om iets op te zoeken in een woordenboek, maar u kunt dat niet zomaar klakkeloos overnemen.

Drie belangrijkste bewerkingstips[bewerken]

  • Houd de recente wijzigingen in de gaten. Voor auteurs is dit een belangrijke pagina. Zij houden elkaars werk in de gaten, om dat aan te vullen en te verbeteren.
  • Vul het Samenvatting-veld in om kort aan te geven wat u veranderd heeft en waarom.
  • Gebruik eerst de Toon bewerking ter controle-knop voordat u de bladzijde definitief publiceert. Dat verhindert dat de bewerking talloze malen op de Recente wijzigingen-pagina te zien is en dat bespaart een hoop schijfruimte op de Wikimedia-servers.

Algemeen[bewerken]

Honderden mensen met een flinke dosis gezond verstand schrijven mee aan dit project. Op dit moment zijn er waarschijnlijk tientallen in al die WikiWoordenboeken aan het schrijven, schrappen en verbeteren. Iedere bezoeker kan meedoen. Een naam opgeven of inloggen is niet verplicht, maar zeer gewenst. Klik op een woord of uitdrukking die u interesseert, waar u iets over weet, en voeg er iets aan toe, verbeter een spelfout of voeg een voorbeeld toe, enz. Een prima gelegenheid ook om de eigen kennis op te frissen.

Kom het liefst zo vaak mogelijk langs. Bevalt het u hier, dan gaat u zich vanzelf meer verantwoordelijk voelen voor dit unieke project. Maar nogmaals, voel je in de eerste plaats vrij. Werken op WikiWoordenboek kan een plezierige bezigheid zijn en veel voldoening geven.

Belangrijk om te weten is dat WikiWoordenboek-gebruikers onderling een paar normen hebben afgesproken, die u geacht wordt te respecteren.

  1. We voeren geen felle discussies. Dit is geen discussieforum. In overleg met elkaar zoeken we een oplossing. Daar zijn de overlegpagina's voor.
  2. We proberen de artikelen zo objectief mogelijk te houden. Dat betekent dat WikiWoordenboek geen platform is voor het verkondigen van iemands eigen overtuiging, ook al kunnen woorden en betekenissen soms omstreden zijn. Het is géén preekstoel, géén plek om actie te voeren. WikiWoordenboek is een woordenboek - zie ook wat WikiWoordenboek niet is.
  3. Indien u het werk van iemand anders wilt verbeteren of eigen kennis wilt toevoegen, maar u bent niet zeker van uzelf, of als u een vraag of opmerking over een pagina heeft, dan is daar de overlegpagina van dat onderwerp voor. Voor kletsen of ongefundeerd discussiëren kunt u terecht op tal van sociale media, niet hier.
  4. Humoristische opmerkingen in een artikel kunnen dit project natuurlijk wel leuker maken, maar WikiWoordenboek is bedoeld als een bron van nuttige informatie over woorden en begrippen in alle talen van de wereld. Voor mensen die een taal nog aan het leren zijn, kan humor verwarrend zijn. Probeer dus niet al te grappig te zijn. We streven naar levendige en leesbare lemma's met een zo helder mogelijke uitleg.

WikiWoordenboek heeft geen toelatingsbeleid. In principe kan iedereen aan dit woordenboek werken. Sommigen vragen zich misschien af wat dat betekent voor de uiteindelijke kwaliteit van het WikiWoordenboek. Bedenk dan dat wellicht juist door die verscheidenheid een zeer acceptabel niveau kan worden bereikt. Omdat het WikiWoordenboek ook experts aantrekt, wordt het inhoudelijk steeds uitgebreider. Bovendien blijven mensen die niets van een onderwerp weten er in het algemeen vanzelf vanaf, of gaan lezen en studeren om meer te weten te komen. Hoe meer mensen aan dit project deelnemen, hoe meer de inhoud verbetert. Zowel academisch gevormde mensen als ieder ander die een positieve bijdrage wil leveren, zijn van harte welkom. We hopen dat u er hoe dan ook veel plezier aan zult beleven.

Meer hulp[bewerken]

Meer achtergrond[bewerken]

Gebruikers[bewerken]

Zoeken[bewerken]